پیمان اوراسیا دروازه کالای چینی یا تحریک اروپا برای تجارت با ایران ؟

عقد پیمان نامه های اقتصادی و تجاری با این کشور ها علاوه بر بهبود روابط تجاری و تسهیل امور بازرگانان در تجارت خارجی با این کشور ، پیام صلح و عدم تخاصم را نیز به همراه دارد و ایران در زمینه صلح و تعامل با کشور های جهان سرآمدی مناسبی در تاریخ خود دارد .

اصل ثبات اقتصادی موضوعی است که دولتها برای بهبود اوضاع سیاسی و اقتصادی در پی آن هستند .

یکی از نمود و تجلی های این مسئله پیمان نامه ها و معاهدات بین المللی است که خبر از کوشش برای ایجاد فضای امن و قابل اعتماد دو یا چند جانبه بین کشور ها دور یا نزدیک و همسایگان آن دارد .

پیمان اوراسیا با قلمرو گمرکی واحد روسیه ،قزاقستان ،ارمنستان، قرقیزستان و بلاروس بخشی از از همسایگان بلوک شرقی ایران هستند که بطور تاریخی و سنتی دارای روابط تجاری خوبی با کشور ایران بوده اند .

عقد پیمان نامه های اقتصادی و تجاری با این کشور ها علاوه بر بهبود روابط تجاری و تسهیل امور بازرگانان در تجارت خارجی با این کشور ، پیام صلح و عدم تخاصم را نیز به همراه دارد و ایران در زمینه صلح و تعامل با کشور های جهان سرآمدی مناسبی در تاریخ خود دارد .

نگاه ایران به شرق در سیاست خارجی بویژه توسعه تجارت خارجی موضوعی است که در سالهای گذشته در اسناد بالادستی و چشم انداز های توسعه تجارت ایران با سایر کشور ها بویژه بلوک شرق از جمله چین و روسیه به وضوح قابل مشاهده است و جمهوری اسلامی تصمیم خود را برای این مهم و تغییر ریل سرمایه گذاری به سمت شرق را گرفته است .

نگاه جدی به روسیه با سرزمینی پهناور و همسایه شمالی ایالات متحده آمریکا و یکی از قدرت های مهم در حوزه انرژی در جهان و همچنین استقبال اقتصاد ایران از کالای چینی و پرورش این ایده برای نگاه به شرق به عنوان جایگزین غرب از خطوط درشت و چشم گیر روابط جمهوری اسلامی با جهان پیرامون است .

اما مسئله جدی و به نوعی تامل برانگیز در روابط ایران و اوراسیا در آینده می تواند سرازیر شدن کالای چینی و عموما با کیفیت و قیمت پایین به داخل ایران باشد و این مسئله می تواند صدمات جدی به کیفیت زندگی در ایران وارد نماید .

ساخت کالای چینی و فروش آن به عنوان کالای قزاق یا بلاروس به ایران ، در عمل بسیار آسان و شدنی است و معاهدات بین المللی مانند پیمان اوراسیا فاقد ضمانت اجرایی و بازدارندگی لازم برای جلوگیری از سقوط بازار داخلی ایران با سرازیر شدن کالای چینی به داخل کشور خواهند بود . عملا پیمان اوراسیا می تواند در بد تر شدن وضعیت اقتصادی و کاهش کیفیت زندگی در ایران تاثیر جدی داشته باشد .

فقط در یک نمونه می توان به محصولات لوازم یدکی خودرویی ساخت چین اشاره نمود که در بیشتر موارد بعنوان قطعه ایمنی شناخته می شوند و می تواند جان میلیون ها ایرانی را به خطر انداخته و باعث کشته های بیشتر در جاده ها گردد .

از سوی دیگر نباید این مسئله را از نظر دور داشت که کشور های اروپایی در شرایط ثبات و تامین منافع بسیار مشتاق به سرمایه گذاری و مراودات مشترک تجاری و اقتصادی با ایران هستند و معاهداتی مانند پیمان اوراسیا در شکل اروپایی آن برای ایران بسیار ارزشمند و دارای ارزش افزوده بسیار بالایی است .

تجربه تجارت ایران با کشور ترکیه که یکی از ۵ کشور شریک تجاری ایران محسوب می گردد نشان داده که ارتباط اقتصادی با کشوری مانند ترکیه که علاوه بر همسایگی و نزدیکی فرهنگی و اقتصادی با مردم ایران ، کشوری نیمه اروپایی است ، برای ایران منافع بسیار زیادی را به دنبال داشته و توسعه روابط تجاری ایران با کشور های اروپایی به مراتب می تواند از لحاظ اقتصادی برای ایران ارزش افزوده مناسبی را ایجاد نماید .

در این میان اگر ایران بتواند از فرصت هایی مانند پیمان اوراسیا برای رگولاتوری تجارت اروپای آزاد با بلوک شرق استفاده نماید ، به طور فزاینده ای سهم ایران از منافع تجارت خارجی گسترش خواهد یافت .

توجه به تکنولوژی اروپا و غرب و از طرفی ایجاد فضای امن و پایدار سیاسی و اقتصادی و ترغیب اروپایی ها برای سرمایه گذاری زیربنایی در ایران و انتقال تکنولوژی به داخل کشور می تواند علاوه بر افزایش سطح برخورداری از کالای با کیفیت غربی در داخل ایران برای ایرانیان و مصرف داخلی ، زمینه تاسیس کریدور تجارت معکوس محصولات اروپایی تولید شده در ایران به مقصد روسیه و کشور های عضو پیمان اوراسیا و سایر کشور های بلوک شرق را از طریق ایران فراهم نماید .

این مهم علاوه بر افزایش سطح کیفیت زندگی ایرانیان و برخورداری از محصولات با کیفیت اروپایی می تواند ارزش افزوده به مراتب بیشتر از تجارت محصولات بی کیفیت و ارزان قیمت چینی را به همراه داشته باشد.

شبکه نفت ایران

سیدحمید مجتبائی هستم . علاقه مند به صنعت و پتروشیمی و در جستجوی آشنایی با تجربیات بزرگان صنعت نفت و گاز و پتروشیمی
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

پست بعدی

هواشناسی ایران 1401/10/15؛ بارش برف و باران در اکثر مناطق کشور/ هشدار بارش‌های شدید در برخی استان‌ها

پ دی 15 , 1401
سازمان هواشناسی با اشاره به بارش برف و باران در اکثر مناطق کشور و تداوم آن تا دوشنبه آینده نسبت به بارش‌های شدید در برخی استان‌ها هشدار صادر کرد.

شاید برای شما جالب باشد

نویسنده

نوید رستم نژاد

لورم ايپسوم متن ساختگی با توليد سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافيک است. چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.

دسترسی های سریع

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x